Oedeemtherapie

Behandelmogelijkheden
Oedeemtherapie wordt toegepast bij zowel lymf-, veneus als lipoedeem. Maar ook voor en na een (cosmetische) operatie kan oedeemtherapie gewenst zijn. Iedere vorm vergt een ander behandelplan bestaande uit verschillende therapieën.

Het toepassen van verschillende therapievormen tegelijk zal in het algemeen tot het beste resultaat leiden bij oedeemtherapie. de keuze van de therapieën hangt af van de vorm en de ernst van de aandoening. Per persoon wordt een behandelplan opgesteld. We zijn gespecialiseerd in behandeling bij oncologie.

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een massagemethode die de functies van het lymfesysteem ondersteunt en stimuleert. De drainage heeft invloed op het lymfesysteem, bloedvatsysteem en het tussenweefsel (interstitium). Door de druk en het ritme van de handelingen wordt de afvoer van lymfevocht gestimuleerd. Manuele lymfedrainage is met name effectief in combinatie met andere therapieën.

Bandageren / zwachtelen

Bandageren ofwel ambulante compressie therapie wordt over het algemeen toegepast met als doel de reductie van volume. Bij bandageren wordt er druk uitgeoefend op de aangedane locatie waardoor de vaten vernauwen en het oedeem niet de kans krijgt toe te nemen. Hierdoor vermindert het bloedvolume en stijgt de doorstroming in de vaten. De spierpomp kan nu beter functioneren en de doorbloeding verbetert.

Bij bandageren worden zwachtels aangebracht op de aangedane locatie(s). De zwachtels zitten strak en ondersteunen het weefsel. Over het algemeen blijven de zwachtels 2 a 3 dagen zitten waarna ze worden vervangen door nieuwe zwachtels totdat het gewenste resultaat wordt bereikt of de zwachtels geen voortgang meer vertonen.

Oefentherapie

Bij oefentherapie wordt gebruik gemaakt van beweging en ademhaling. Oefentherapie kan bij zowel lymf-, lip als veneus oedeem worden toegepast. De drukverhoging bij inademing en drukverlaging tijdens het uitademen heeft een uiterst effectief effect op de afvoer van lymfevocht. Bij ademtherapie wordt de nadruk gelegd op een goede buikademhaling.

Deintra-abdominale drukverhoging tijdens de inspiratie, gevolgd door intra-abdominale drukverlaging tijdens de expiratie, werkt als een spierpomp. Vergroting van de buikademhaling heeft hoofdzakelijk invloed op de afvoer uit de onderste extremiteiten en de genitale regio.

Bewegen is goed voor het menselijk lichaam en komt ook ten goede bij oedeemklachten. Gewrichten en spieren hebben veel invloed op de aderen en lymfevaten. Door beweging stimuleer je de spierpompen waardoor de afvoer van vocht wordt verbetert. Met name de drukverandering verbetert de afvoer aanzienlijk.

Taping

Een zeer rekbare katoenen tape met elastische vezels wordt onder spanning op de huid in het oedeemgebied aangebracht. Dat gebeurt op een speciale wijze, op armen en benen bijvoorbeeld spiraalvormig.

De mate van rekbaarheid van de tape komt ongeveer overeen met de mate van rekbaarheid van de eigen lichaamshuid.
De tape tilt de huid een beetje op, waardoor er in de laag van het weefsel juist onder de opperhuid ruimte ontstaat waar de uiteindes van de lymfevaatjes liggen die ervoor moeten zorgen dat de lymfe uit het weefsel wordt opgenomen en afgevoerd. De tape kan 5 – 7 dagen blijven zitten, je kunt ermee douchen, baden en zwemmen en al die tijd blijft hij zijn werk doen.

Therapeutische elastische kousen

De therapeutische elastische kousen (TEK) vormen de eindfase van oedeemtherapie. Zonder de kousen zal het behaalde effect snel verdwijnen. De TEK voorkomt toename en stimuleert de afvoer van vocht.

Er zijn veel verschillende kousen. Ze verschillen van elkaar in materiaal, breitechniek, drukklasse en type. Zo zijn er kousen tot aan de knie en lies, panty en armkousen. De drukklasse loopt van 1 tot 4 en is afhankelijk van de indicatie.

Tegenwoordig zijn er steeds mooiere kousen beschikbaar en is de pasvorm in de afgelopen jaren sterk vooruit gegaan.

Overige drukmaterialen

Voor andere gebieden als armen en benen is ook drukmateriaal beschikbaar om de oedeemreductie vast te houden en doorbloeding te verbeteren, hierbij te denken aan drukvesten en compressiebroeken.

Huidverzorging

Een goede huidverzorging beschermt de huid en zorgt ervoor dat de huid in goede conditie blijft. Hierdoor wordt de kans op infectie en wondjes verkleint.

Zelfmanagement

Zelfmanagement is in de huidige zorg een belangrijk onderdeel van de behandeling. Door zelf te leren over de aandoening en je lichaam te leren kennen krijg je steeds meer de controle over je eigen lichaam en behandelproces.

Bij zelfmanagement kan worden aangeleerd om zelf het volumeverschil te meten, te zwachtelen en zelfmassage toe te passen. Dit gebeurt ten allen tijden onder begeleiding van de oedeemtherapeut.

Vergoedingen

Mogelijk komt u in aanmerking voor een vergoeding van de ziektekostenverzekeraar. Informeer bij uw eigen ziektekostenverzekeraar of de betreffende behandeling in aanmerking komt voor vergoeding.

Direct een afspraak maken?

Wij zijn bereikbaar via per e-mail, telefoon en whatsapp (0637502058). binnen 24 uur proberen we contact met u op te nemen.