Wat is huidtherapie?

Huidtherapie

De huidtherapeut is een paramedicus die de zieke en/of beschadigde huid behandelt. Het doel van een huidtherapie behandeling is om huidproblemen te voorkomen, verminderen of op te heffen.

U kunt bij de huidtherapeut terecht voor adviezen met betrekking tot de huid, acne, littekens, pigmentproblemen of oneffenheden op de huid.

Visie

Huidtherapie is er ook om klachten als gevolg van huidaandoeningen te verminderen, op te lossen of te voorkomen. Mogelijke klachten die voortkomen uit huidaandoeningen zijn pijn, jeuk, bewegingsbeperkingen en lichamelijke handicaps. Daarnaast ontvangt de huidtherapeut regelmatig patiënten met psychische klachten als gevolg van schaamte, angstgevoelens of beperkingen die met hun huidaandoening samenhangen. De behandeling van patiënten gebeurt vaak in samenwerking met een dermatoloog, plastisch chirurg, medisch specialist of huisarts.

Het werkveld van de huidtherapeut is breed en afwisselend. Patiënten kunnen van jong tot oud bij de huidtherapeut terecht met huidproblemen (van acne, oedeem tot ouderdomsvlekken) – en wensen op het gebied van cosmetische verbeteringen (camoufleren van verkleuringen, verwijderen van tatoeages etc.). Daarnaast kan een preventief bezoek aan de huidtherapeut problemen of verergering van klachten voorkomen – denk aan het vroegtijdig ontdekken van huidkanker.

De titel huidtherapeut is een beschermde titel, vastgelegd in wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (wet BIG, artikel 34). Hierdoor wordt de kwaliteit gewaarborgd door de kwaliteitseisen betreft opleiding, beroepsuitoefening en ervaring van de huidtherapeut. De opleiding huidtherapie is een 4 jarige HBO opleiding aan de Hogeschool Utrecht of Haagse Hogeschool. Het beroep bestaat al ongeveer 30 jaar.

Directe toegankelijkheid

Sinds 2011 is directe toegang voor de patiënt tot de huidtherapeut mogelijk, wat inhoudt dat er geen verwijzing van arts of specialist meer nodig is. Wanneer een patiënt zich zonder verwijzing wendt tot de huidtherapeut, zal de intake uitgebreid worden met een screeningsonderzoek betreffende huidaandoeningen. Indien nodig, zal de patiënt verwezen worden naar de huisarts.

U kunt ook een kijkje nemen op de site van de Vereniging van Huidtherapeuten voor meer informatie over huidtherapie.

Heeft u een huidprobleem of andere vraag?

Heeft u een huidprobleem of andere vraag? Wij zijn bereikbaar via per e-mail en whatsapp (0637502058) binnen 24 uur proberen we contact met u op te nemen.