Eten tegen huidveroudering!

augustus 3, 2016
Melinda Alders

Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, eten tegen huidveroudering.  Toch zit er een kern van waarheid in.

Eten tegen huidveroudering antioxidanten

Geen wondercrème maar eten tegen de rimpels!

Veel mensen zijn er mee bezig, huidveroudering. Laten we eerlijk zijn naar elkaar: iedereen is op zoek naar crème die al onze rimpeltjes en vlekken wegvaagt. Het is niet voor niets dat er miljoenen worden verdiend aan anti-age producten. Zolang deze ‘wondercrème’ nog niet bestaat moeten we het toch zelf doen.
Inmiddels weten we wel dat de mate van huidveroudering veel verschillende factoren kent. Toch wordt de link met voeding niet vaak gelegd. In een recent vakblad kwam ik een artikel tegen van een reeds uitgevoerd onderzoek dat hierover ging. Dit wil ik natuurlijk met jullie delen.

In de blog: 15 tips voor optimale zonbescherming van je huid gaf ik het al aan: 90% van alle ouderdomskwaaltjes op de huid als rimpels en ouderdomsvlekken worden veroorzaakt door UV. Ook door middel van voeding kan je de strijd aangaan met de negatieve effecten van de zon.

Rode wijn drinken helpt tegen huidveroudering!

Ja, je leest het goed! Rode wijn helpt tegen huidveroudering. Rode wijn bevat namelijk, net als vele andere producten polyfenolen, beter bekend als Eten tegen huidveroudering wijnantioxidanten. Deze grote groep bestaat uit meer dan 8000 stoffen die veelvuldig voorkomen in onder andere noten, fruit, groente en zaden. Maar ook in dranken als rode wijn en thee. Groepen die vallen onder de polyfenolen zijn onder andere Flavodoïden em resveratrol.

Antioxidanten hebben het vermogen om DNA te herstellen en ontstekingen af te remmen. Door het regelmatig eten van producten met een hoge concentratie polyfenolen kunnen ongewenste beschadigingen in het lichaam gecorrigeerd worden. Uit een onderzoek uit 2015 is aangetoond dat veelvuldig binnenkrijgen van deze antioxidanten leidt tot het vertragen van het verouderingsproces en minder kans heeft op ontstekingen.

Enkele tips om veel polyfenolen antioxidanten binnen te krijgen:

  • Biologische- en duurzame landbouw producten bevat over het algemeen meer polyfenolen
  • Stoom of roerbak je producten. Bij koken gaan veel nuttige stoffen waaronder polyfenolen verloren.
  • Vaak zitten essentiële stoffen net onder de schil. Schil de producten dus zo min mogelijk en zo dun mogelijk.

Hydrateren en de elasticiteit van de huid verbeteren met antioxidanten

Een subgroep van de polyfenolen is de Resveratrol. Deze stof vindt je ook in wijn. Namelijk de wijndruiven Corbeau en Corbu Blanc. Ook in pinda’s en moerbeien zijn raak aan deze antioxidanten. Uit een onderzoek uit 2012 blijkt dat deze groep antioxidanten je huid hydrateert en de elasticiteit van de huid verbetert. Daarnaast verbetert het de huidconditie en helpt deze antioxidant ouderdomsvlekken te voorkomen.

Bij een inname van 20-50 mg resveratrol lijkt deze antioxidant zinvol bij de preventie van huidveroudering.Eten tegen huidveroudering aubergines

Mooi rood is niet lelijk

Vaak hoe donkerder de kleur hoe meer antioxidanten in de vrucht of groente. Denk hierbij aan aubergines, rode kool, kersen, bramen, rode wijn en rabarber. Deze producten bevatten veel antioxidanten die ook een natuurlijk afweer hebben tegen de UV stralen van de zon. Niet meteen denken dat je geen zonnebrandcreme hoeft te smeren want een goede dosis Antioxidanten staat ongeveer aan SPF 4.

Meer berichten