Acne

Alle soorten acne en de oorzaak daarvan
Acne is een verzamelnaam voor o.a. puistjes, mee-eters en ontstekingen. Wanneer we nou echt spreken van acne is lastig te zeggen. De één heeft sneller last van puistjes dan de ander. Wat we wel weten is dat onzuiverheden heel vervelend kunnen zijn, voor hinder kunnen zorgen en je onzeker kunnen maken, op alle leeftijden. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van acne en helpen je graag verder.

Wat is Acne?

Acne is een huidaandoening van de talgklieren. Talgklieren monden meestal uit bij de haarzakjes en acne komen over het hele lichaam voor behalve op de voetzolen en handpalmen. Talgklieren produceren talg. Talg is een vette substantie en heeft een aantal functies:
  • Beschermlaagje tegen bacteriën en schimmels
  • Huid soepel houden
  • Voorkomen van vochtverlies via de huid
De talgklier heeft een uitvoergang naar de huid, wanneer deze verstopt raakt ontstaat er acne. Dit kan bijvoorbeeld komen door overmatige talgproductie. Bij een overmatige talgproductie blijven afgestorven huidcellen plakken aan het huidoppervlak waardoor de huid dikker wordt waardoor talg niet meer uit de talgklier kan komen. Ook bacteriën of veranderingen in het verhoorningsproces (afschilferen van de huid) hebben een grote rol bij het ontstaan van onzuiverheden. Factoren als hormonen of geneesmiddelen kunnen ook van invloed zijn. In sommige gevallen kan hygiëne en voeding een rol spelen maar dit is nooit bewezen.

Bij wie komt het voor?

Wie denkt dat acne alleen bij jongeren voorkomt heeft het mis. Acne kent verschillende soorten die zich onderscheiden in ernst, leeftijd en oorzaak. Ondanks crèmes, zalven, dep-lotions en medicijnen, is dit huidprobleem vaak langdurig en hardnekkig. Er zullen op den duur dan ook littekens ontstaan wanneer de huid verkeerd wordt verzorgd/behandeld.

Hoe herken ik het?

Bij acne zie je vaak mee-eters (comedonen) puistjes (papels, pustels) en onderhuidse ontstekingen. Dit kan in meer of mindere mate in wisselende combinaties. Ook kunnen er littekens (als gevolg van onzuiverheden/ontstekingen) en pigmentvlekjes aanwezig zijn. Vaak komt dit voor op gezicht, rug en/of borst. Op het behaarde hoofd, voorhoofd, neus en kin komen vrij veel extra actieve talgklieren voor, ook wel de T-zone genoemd.

Soorten acne

Er zijn veel varianten van acne. Elk met zijn eigen kenmerken en oorzaken. Hieronder staan de meest voorkomende vormen.

Benieuwd naar de behandeling?

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van acne. Via onderstaande link kunt u alles lezen over de acne behandelingen.

Direct een afspraak maken?

Wij zijn bereikbaar via per e-mail, telefoon en whatsapp (0637502058). binnen 24 uur proberen we contact met u op te nemen.