Couperose

Couperose is een huidaandoening waarbij kleine bloedvaatjes in het gezicht verwijden en zichtbaar worden, wat leidt tot rode of blauwachtige vlekken op met name de wangen, neus en kin.

Wat is Couperose?

De medische term voor couperose in teleangiëctastieën. Teleangiëctastieën zijn verwijde haarvaatjes vlak onder het huidoppervlak met een couperose maximale diameter van 0,2 mm. Dit kunnen enkele losse haarvaatjes zijn maar kunnen ook in veelvoud voorkomen, te denken hierbij aan een Spider Naevus waarbij meerdere haarvaatjes bij elkaar komen. Het bloed wordt vaak vanuit 1 centraal punt aangevoerd. Doordat de oppervlakkige vaatjes slapper worden zetten ze uit en worden ze zichtbaar door de huid.

Factoren

Een aantal factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van teleangiëctastieën:

Erfelijkheid;

Bij mensen met een lichtere huidskleur lijkt het vaker voor te komen;

Overmatige zonblootstelling;

Temperatuurschommelingen;

Alcoholgebruik;

Medicatie, bijvoorbeeld; corticosteroïd bevattende crèmes.

Huidbeeld

Couperose kenmerkt zich door rode wangen en/of neus. Soms is het ook op de kin aanwezig. Je ziet dan rode en/of blauwe kleine vaatjes. Deze vaatjes vallen op omdat ze verwijd zijn. Soms gaat dit huidbeeld samen met een droge gevoelige huid maar het kan ook klachten geven als jeuk, prikkelend of brandend gevoel.

Direct een afspraak maken?

Wij zijn bereikbaar via per e-mail, telefoon en whatsapp (0637502058). binnen 24 uur proberen we contact met u op te nemen.