Bij deze lipoedeem is er een stoornis is de aanmaak van vetweefsel. Bij deze pijnlijke chronische aandoening zie je vooral bij de extremiteiten vet- en vochtophoping. Daarnaast is de vochtafvoer via de lymfvaten niet optimaal. De oorzaak is vrij onduidelijk al is wel bekend dat het eigenlijk alleen maar bij vrouwen voorkomt.

De meest voorkomende klachten zijn pijn en zwaar gevoel in benen/armen, snel blauwe plekken, gewrichtsproblemen en gewichtsproblemen.

Voortgang Lipoedeem

Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Dit heeft vaak de vorm van een rijbroek. Soms hoopt het vetweefsel zich op rond de enkels (overbloezende enkel). Ook kunnen de armen zijn aangedaan.

Als lipoedeem niet wordt behandeld, ontwikkelt lymfoedeem (vochtophoping) zich er naast in een periode van vijftien jaar. Overgewicht versnelt dit proces en vergroot de gezondheidsrisico’s. Vaak is er een combinatie met spataderen en beginnen of verergeren de klachten bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap. In een enkel geval speelt de menopauze of een aandoening, zoals een schildklierafwijking, een rol.

Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt ontdekt. Dat biedt de beste mogelijkheden om verergering of complicaties tegen te gaan.

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van acne.
Via onderstaande link kunt u alles lezen over de oedeem behandelingen.