Pigmentstoornissen

De verschillende vormen
Pigmentstoornissen is een verstoring in de pigmentatie in de huid. Dit kan het ontbreken of verminderen zijn van pigment of juist een toename van pigmentcellen.

Hyperpigmentatie

Pigment wordt ook wel melanine genoemd. Melanine geeft je huid en haar kleur maar ook aan de iris van je oog. Pigment beschermt je huid tegen de UV straling van de zon. Bij blootstelling aan de zon maakt je huid meer melanine aan om je huid beter te beschermen tegen het UV licht. Bij hyperpigmentatie is er een ophoping van melanine waardoor donkere vlekken (macula) ontstaan. Hyperpigmentaties komen vaak voor op oudere leeftijd.

Hyperpigmentatie is een verzamelnaam voor verschillende soorten verkleuringen. De meest voorkomende soort is Lentigo solaris ( ouderdomsvlekken). De naam doet zijn eer aan doordat ouderdomsvlekken met name voorkomen op de oudere huid die veel zon heeft gezien.

Daarnaast kennen we het zwangerschapsmasker (melasma) waarbij hormonen een belangrijke rol spelen, hyperpigmentatie na beschadiging van de huid (post inflammatoire hyperpigmentatie) en hyperpigmentatie ten gevolge van medicatie en/of cosmeticaproducten.

Hypopigmentatie

Hypopigmentatie is een tekort aan pigment of pigmenthoudende cellen in de huid, waardoor er witte vlekjes op je huid ontstaan. Pigment wordt ook wel melanine genoemd en is een bruine kleurstof die wordt aangemaakt door de pigmentcellen (melanocyten) in je huid.

De pigmentproductie neemt toe door zonlicht en beschermt de huid tegen de schadelijke stralen van de zon. Een veel voorkomende hyperpigmentatie huidprobleem is Vitiligo en Pityriasis versicolor.

Benieuwd naar de behandeling?

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van hyperpigmentatie. Via onderstaande link kunt u alles lezen over de verschillende behandelingen.

Direct een afspraak maken?

Wij zijn bereikbaar via per e-mail, telefoon en whatsapp (0637502058). binnen 24 uur proberen we contact met u op te nemen.