De laatste jaren zien we steeds meer laser klinieken ontstaan en heeft bijna elke schoonheidsspecialist een laser of IPL apparaat staan. Wie wil immers niet permanent van haargroei af op ongewenste plekken? Maar is IPL / laser ontharen echt zo onschuldig en veilig als ze beweren?
Mijn oom tipte mij op een bericht in de Leeuwarder Courant (ja, ik woon in Friesland) over een bericht over grote veranderingen in de wetgeving rondom lasers en laser ontharen in de gezondheidszorg. Voor degene die denkt: Waar gaat dit over? Al een tijdje is Mevrouw Schippers, minister van de Volksgezondheid, zich aan het verdiepen in het gebruik van lasers waarbij wordt bedoelt: laserbehandelingen bij onder andere overbeharing, storende vaatjes, pigmentvlekken etc.
Het is zo dat iedereen op dit moment een laser mag aanschaffen en (al dan niet met cursus) mensen kan behandelen. Iedereen? Ja! ook jij of je buurman. Er is geen wet dat aangeeft wie wel of niet gebruik mag maken van lasers. Naast het feit dat we in Nederland overal een wet voor hebben en ik persoonlijk denk dat we voldoende wetten hebben vind ik dit toch een kwalijke zaak.In Den Haag zijn ze nu bezig om een wet aan te nemen om alleen nog bepaalde zorgverleners te laten laseren. Zorgverleners die goed zijn opgeleid, weten hoe een laser werkt en de risico’s kennen van deze apparaten.
Om te begrijpen wat de risico’s zijn van laser ontharen is een stukje achtergrond kennis nodig: Een laser werkt met straling, wat je kan vergelijken met de stralen van de zon, infrarood sauna of Röntgenfoto. De golflengte van de straling bepaalt de werking en intensiteit van een laser, van onschuldige infrarood straling (sauna) tot de dodelijke UV C van de zon (wordt door de atmosfeer tegengehouden).
Overal zie je tegenwoordig dat er met lasers wordt gewerkt. Zelfs de chirurg opereert en snijdt met behulp van een laser. Als je naar onderstaande grafiek kijkt zie je dat elke golflengte een andere werking heeft op te huid. Zo kan je zien in de grafiek dat een Pulsed Dye laser geschikt is voor behandeling van bloedvaatjes , (rode horizontale lijn), dat de Alexandrite en Diode goede werking heeft op Melanine, dus pigment en haar (Zwarte horizontale lijn) en dat de Nd Yag effect heeft op water (blauwe horizontale lijn).
Oke, even terug naar de vraag van dit verhaal. Behandelen met een laser, spreek uit ervaring, is niet moeilijk. Kind kan de was doen. Vaak geeft het apparaat na een aantal antwoorden zelf al de instellingen. Veiligheidsbril op, laser op de huid plaatsen en gaan met die banaan. Toch komt er meer achter kijken. Een apparaat kan immers niet denken zoals wij en past de instellingen niet aan per uniek individu.
Veel factoren kunnen een goed resultaat alsnog in de weg staan, om nog maar niet over schade aan de huid te beginnen. Wanneer een laserbehandeling wordt gestart is huidskleur, haarkleur, haardikte en haardichtheid erg belangrijk. Aan de hand van deze gegevens stel je de intensiteit (kracht) van het apparaat in en hoelang 1 puls(flits) duurt. Dit is belangrijk om geen schade aan de huid te krijgen. Hier worden de meeste fouten gemaakt. Ook wil je dat het apparaat echt de instellingen gebruikt die je hebt aangegeven en niet hiervan afwijken.
Daarnaast moet er goed worden uitgevraagd wat de geschiedenis is van de klant, dus ziekten, aandoeningen, medicijngebruik, zongebruik, eerdere behandelingen etc. Wees hier dus duidelijk over naar de behandelaar als je een laserbehandeling van plan bent te ondergaan. De behandelaar moet al deze gegevens verwerken in de instellingen om veiligheid te waarborgen. Wanneer dit niet gebeurt kunnen complicaties ontstaan als pijn en brandwonden. Wie nu nog denkt dat dit meevalt moet dit filmpje bekijken van Tros Radar. Bekijk het filmpje
Onlangs heb ik zelf (met gelukkig veel hulp biedende collega’s) een hele zoektocht gedaan naar een goede nieuwe onthaarlaser en ik heb het vaak geroepen de laatste tijd: Kopzorgen! Zoveel lasers, zoveel verschillende merken, leveranciers, prijzen die verschillen van 10.000 tot 100.000 en veel wetenschappelijke studies doorworstelen.
1 ding leerde ik al snel: Een goede laser heeft een sterke betrouwbare motor nodig en veel onderzoek, en dat kost geld. Dus een nieuwe laser van 10.000 of 20.000 gaf mij na goed onderzoek geen vertrouwen. Dan verbaas ik me weer dat er bedrijven onbeperkte behandelingen voor ca. 80,00 kunnen aanbieden. Dus hierbij meteen de eerste tip: Als je een laserbehandeling overweegt: verdiep je in het bedrijf en vraag naar de apparatuur die ze aanbieden om geen kat in de zak te kopen.
Nee zeker niet! Ik ben een voorstander van laser ontharen: permanent haarvermindering, geen irritaties van scheren en harsen of ingegroeide haren en er niet steeds om hoeven denken in de zomer. Wees alleen bewust van de risico’s en ga niet naar zomaar naar een salon op de hoek. Verdiep je in het bedrijf, apparaat en bezwijk niet voor alleen een gunstige prijs. Je hebt maar 1 lichaam, 1 huid en ga voor veiligheid en resultaat. Je weet immers nu waarom er aan laserbehandelingen een prijskaartje hangt!