Het nut van chemische peelings

oktober 3, 2016
Melinda Alders

Je kan er haast niet omheen: chemische peelings, fruitzuren, AHA, BHA, overal vind je deze namen terug. Een beetje cosmetica merk heeft producten met zuren en belooft gouden bergen. Hoog tijd om er eens een blog aan te wijden over dit bekende fenomeen.

chemische peelings

Wat zijn chemische peelings?

De meesten schrikken al van het woord, geheel onnodig. Voor wie denkt dat chemische peelings bestaan uit chemische stoffen die op de huid worden gesmeerd heeft het fout. Het verschil tussen chemische peelings en fruitzuren zit em ook alleen in de naam.

Chemische peelings doet de naam eer aan omdat de stoffen een chemische reactie veroorzaken in de huid. Chemische reacties zijn normaal in ons lichaam, zonder kunnen we niet. Chemische peelings bestaan uit lichaamseigen- of natuurlijke zuren. Afhankelijk van het zuur, ontstaat er een reactie in onze huid wanneer het met elkaar in contact komt, een chemische reactie. De meeste peelings bestaan uit natuurlijke stoffen zoals glycolzuur (zuur uit suikerriet), salicylzuur(zuur uit de schors van de wilg) of lactic acid (melkzuur).

Een chemische peeling is een vorm van exfoliatie, een duur woord voor huid verdunnen (als een scrub, lysing etc.). Met een scrub ‘schuur’ je als het ware de dode huidcellen van de huid, met zuren week je de dode huidcellen van je huid.

Er zijn 5 categorieën in de chemische peelings:

  • AHA’s (Alpha-hydroxy zuren) voorbeelden zijn melkzuur, glycolzuur, pompoenzuur
  • BHA’s (Bèta-hydroxy zuren) voorbeeld is salicylzuur
  • TCA (Trichloorazijnzuren)
  • Tretinoïden (vitamine A zuur) voorbeeld is Retinol
  • Combi van zuren ( Jessner)

Alle zuren hebben andere eigenschappen waardoor zij een andere werking hebben op de huid. De meeste zuren zijn er in een laag percentage voor thuisgebruik en in hoge percentages voor behandeling bij huidtherapeut.

Wat kan je met chemische peelings?

Chemische peelings of fruitzuren krijgen steeds meer bekendheid maar werd in de verre geschiedenis al gebruikt. Wie kent het verhaal niet van Cleopatra die zich baadde in ezelinnenmelk. De zuren in de melk verwijderde de dode huidcellen en de vitaminen en mineralen in de melk verzachtten en verzorgden de huid.

Ook nu, onder de huidtherapeuten doen we veel met zuren, bij zowel huidproblemen als huidverbetering. Door de diversiteit in zuren kunnen we veel kanten op en heel specifiek een probleem aanpakken.

We zetten peelings vaak in bij:Chemische peelings

Het mooie aan peelings met zuren is dat je snel een mooi resultaat krijgt op de huid. Ook wanneer je niet veel wensen hebt aan je huid kan je huid toch een boost krijgen. Er zijn de laatste jaren veel wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd die de kracht van de zuren aangeven. Zo zijn zuren in staat om acne en littekens te doen verminderen, de huid te egaliseren, hydrateren en huid eigen functies te verbeteren. Als je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderzoeken naar de zuren kan je op een van de onderstaande links klikken om direct naar het onderzoek te gaan.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24918557
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26551771
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23545906

Voor wie zijn de peelings geschikt?

Eigenlijk zijn de peelings geschikt voor iedereen die een wens heeft in huidverbetering. Door de grote diversiteit in de zuren is er voor elke huid en wens een geschikte zuur, ook voor de gevoelige huid. Wel is het belangrijk om de zuren op de juiste wijze te gebruiken. Gebruik de zuren thuis dus altijd op advies van een specialist.

Voor de behandeling bij een huidtherapeut moet je wel een aantal regels in acht nemen om aan de slag te gaan met zuren. Zo wordt je huid gevoeliger voor zon(nebank) licht en wordt je huid eerst wat gevoeliger en kwetsbaarder, direct na de peeling.

De komende weken nemen we de verschillende zuren onder de loep. Houd de website dus goed in de gaten.

Wil je niet wachten? Lees dan meer informatie via deze link.

chemische peelings 2

Meer berichten