Ingegroeide baardharen = Pseudofolliculitis Barbae

september 4, 2016
Melinda Alders

Veel mannen herkennen het probleem van ingegroeide haren in de baardstreek. Hierdoor krijg je puistjes, jeuk en ziet het er niet zo fraai uit. Erg vervelend probleem maar wat is het en hoe komt dit? De medische term hiervoor is Pseudofolliculitis barbae.

Wat is pseudofolliculitis barbae ?

Je kan het herkennen aan ontstoken haarzakjes in de baardstreek, ontstoken puistjes en zwarte puntjes (comedonen). Ook zie je soms het haartje net onder de huid liggen.. De naam Pseudofolliculitis barbae betekent letterlijk: pseudofolliculitis = ontstoken haarzakjes en barbae = baardstreek. Vaak ontstaat dit als gevolg van scheren en komt vaker voor bij donker getinte mannen dan blanke mannen.

Pseudofolliculitis barbae

Hoe ontstaat Pseudofolliculitis barbae  ?

Bij donker getinte mannen ligt de oorzaak vaak bij het type haar, namelijk krul- of kroeshaar. De haar heeft vanaf de groei de neiging tot krullen waardoor de kans groot is dat de haar (weer) terug groeit in de huid en niet boven het huidoppervlak uit komt. De huid herkent dit niet als lichaam eigen en probeert de haar uit te stoten door middel van een ontstekingsreactie.

Ook mensen zonder krul- of kroeshaar kunnen last hebben van Pseudofolliculitis barbae, dit wordt vaak veroorzaak door het te kort afscheren van de haren. Door het te kort afscheren is de kans groter dat de haar in de huid doorgroeit in plaats van boven het huidoppervlak uit.
Pseudofolliculitis barbae

Wat kan je eraan doen?

In de meeste gevallen is het chronisch en kom je er moeilijk vanaf. Wel zijn er een aantal dingen waar je op kan letten om het te helpen verminderen.

  • Scheren verergert in alle gevallen de ernst van deze aandoening. Probeer dan ook zo weinig mogelijk te scheren, al is dat makkelijker gezegd dan gedaan.
  • Is dit niet mogelijk en wil je toch blijven scheren, ga dan om de dag scheren.
  • Als je scheert ga dan alleen met de haargroei richting mee zodat de kans dat je de haren te kort afscheert doet verkleinen.
  • Baardstreek trimmen op 0,5 – 1 cm is een goede optie. Hierdoor blijven de haren beter boven het huidoppervlak.
  • Overweeg het gebruik van een crème of peeling met glycolzuur of salicylzuur. Hierdoor verdun je de huid iets waardoor haren minder snel kunnen ingroeien.

Alles al geprobeerd en werkt al het bovenstaande niet (voldoende)?

Overweeg dan om de baardstreek te laten laser ontharen. De haren worden definitief verwijderd vanaf het haarzakje. Geen haargroei betekent geen ingegroeide haren.

Lees meer over:

laser ontharen

Collectief laser ontharen actie

Meer berichten