De medische term voor spataderen is varices. Varices zijn verwijde aderen die vaak kronkelen en blauw doorschemeren.
Hierdoor zijn deze vaten goed zichtbaar en voelbaar op de huid. Varices vind je op de benen en komen vaak voor. Het behoort tot de top 10 klachten waarvoor mensen een huisarts bezoeken. Varices komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Het vaatstelsel

Aderen zorgen voor de terugstroom van het bloed naar het hart toe. Slagaderen brengen het bloed van het hart af naar de benen en andere gebieden in het lichaam. Aan de buitenkant van het been zit een heel netwerk van oppervlakkige aderen waardoor het bloed terug stroomt naar boven. In de grotere aderen zitten kleppen zodat het bloed gemakkelijk terug kan stromen vanuit de voet naar het hart. Als u beweegt en uw beenspieren gebruikt dan worden de aderen leeg geknepen en wordt het bloed naar boven geduwd. Door de kleppen in de aderen kan het bloed alleen naar boven stromen.

Oorzaak

Als de kleppen niet meer goed werken of kapot zijn vloeit het bloed niet goed meer naar boven. Daardoor gaat het bloed in de vaten stuwen waardoor de aderen wijder worden. Het vervolg hierop zijn varices, ofwel spataderen.

Varices zijn erfelijk en hormonen kunnen een belangrijke factor zijn bij het ontstaan van varices. Ook trombose, zwangerschap, overgewicht, operaties en staande beroepen kunnen varices veroorzaken.

Bij deze klachten kunnen therapeutische elastische kousen helpen. Klik hier voor meer informatie hierover.

Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van acne.
Via onderstaande link kunt u alles lezen over de acne behandelingen.