Dit is waarom we dikke enkels krijgen aan het einde van de dag!

augustus 7, 2016
Melinda Alders

Herkenbaar? dikke enkels aan het einde van de dag, strak zittende schoenen, met name met warm meer. Dit is de oorzaak!

dikke enkels

Hoe ontstaan dikke enkels?

Bloedvaten en lymfevaten hebben de taak om vocht af te voeren vanuit de cellen en het omliggende weefsel naar de bloedbaan. Je kan je voorstellen dat vocht afvoeren vanuit de armen beter gaat dan pitting-edema-3 - kopievanuit de benen. Zowel het bloed als vocht moet continu naar boven terug gepompt worden en dat is vanaf je grote teen toch wel een heel eind. Vaak gaat dit goed maar soms heeft je lichaam hier moeite mee. Dit kan meerdere oorzaken hebben.

Warm weer

Met warm weer heeft je lichaam meer moeite met het rondpompen van bloed. Door de warmte zetten je bloedvaten uit waardoor er meer bloed door de vaten stroomt. Daarnaast gaat het rondpompen van bloed met warm weer wat trager. Dit bij elkaar vraagt natuurlijk om problemen. De druk in de vaten wordt hoger waardoor vocht uit de vaten, het weefsel wordt in geperst en er minder makkelijk vocht kan worden opgenomen. Dit zie je vaak als eerste bij de enkels maar ook in mindere mate in de handen.

Zwaartekracht

Eerder benoemde ik het ook al: Het bloed en daarmee ook het vocht vanuit het hele lichaam moet allemaal terug richting het hart. Dit is vanuit de voeten een stuk zwaarder dan vanuit de armen. Om dit proces te ondersteunen hebben de grote bloedvaten in je benen kleppen die ervoor zorgen dat het bloed niet terug kan stromen. In sommige gevallen kan het zijn dat deze kleppen niet meer goed functioneren waardoor het bloed weer makkelijk terug kan stromen naar beneden. Hierdoor ontstaat er druk op de vaten waardoor het vocht uit de vaten, in het weefsel wordt geperst. Vocht blijft dan makkelijk hangen. Het niet goed functioneren van de kleppen kunnen meerdere oorzaken hebben. Bekende oorzaken hiervan zijn staande beroepen, veel vliegen, kantoor baan en slijtage van de kleppen. Benieuwd wat bij jou de oorzaak is? Een bekende vervelende bijkomstigheid zijn spataderen. Ga naar je huisarts of huidtherapeut. Lees meer over vaatproblemen.

Niet goed functionerende lymfevaten

Minder voorkomend maar verdient des te meer de aandacht: vocht in de voeten/benen als gevolg van niet goed functionerende lymfevaten. Lymfevaten liggen oppervlakkig in de huid en vervoeren het vocht vanuit cellen en weefsel naar de bloedvaten. Het kan zijn dat deze vaatjes niet goed aangelegd zijn of zijn beschadigd waardoor zij niet meer goed hun werk kunnen doen. Hierdoor wordt het vocht niet meer goed afgevoerd en blijft hangen. Blijf hier niet mee rondlopen en raadpleeg een huisarts of huidtherapeut. Lees meer over niet functionerende lymfevaten.

Ik heb dikke enkels, en nu?

Heb je er niet altijd last van en gaat het vocht ’s nachts nog weg? Maak je dan niet direct zorgen. Wacht eerst af of het uit zichzelf weer weg trekt. Veel mensen hebben wel eens deze klachten op een warme zomerdag. Heb je er bijna dagelijks last van en/of trekt het vocht niet meer (helemaal) weg?
delle drukkenTest dan of je het vocht weg kan duwen. Druk je vinger langzaam steeds dieper in het opgezette gedeelte en houd dit ongeveer een halve minuut vast. Als het vocht niet direct wegtrekt maar een putje ontstaat is het verstandig je huisarts of huidtherapeut raad te plegen, vaak is de oplossing simpel en worden veel klachten je bespaard gebleven.

Meer berichten